W sumie masz racje, Jasper, zawsze się znajdzie ktoś, kto się przyczepi. Dlatego piszę tego maila: mam poczucie, że jeśli nie napiszę go teraz, to potem temat będzie się ciągnął jak smród za karawaną.
Rozmawialiśmy już o na ten temat podczas wystawy w lutym. Mam inne zdanie niż Ty: uważam, że w tak małym gronie osób albo sobie ufamy albo się nie bawmy razem w ogóle. Ja zakładam, ze wszyscy ludzie na około mnie są uczciwi -- daję im taki kredyt zaufania i naturalnie takiego samego oczekuję w zamian.
Bez przerwy myślę jak stworzyć takie zasady, których obejście będzie trudne i/albo widoczne dla wszystkich. Nie ma szans na takie zasady moim zdaniem. Nawet gdyby była komisja konkursowa, a jej patrzyła na ręce komisja forumowa, to i tak zawsze zabraknie takiego ogniwa w którym pojawia się jakaś osoba zaufania publicznego; np. prawnik.
Ale ta opcja odpada -- nie ten poziom, nie te koszty, nie takie nagrody.
Mieliśmy też blokowane forum dla nowych forumowiczów przy pierwszej edycji, ponieważ pojawił się istny wysyp nowych forumowiczów -- głosujących, co wzbudziło moje podejrzenia.
Ja także wziąłem udział w tym konkursie: i mimo tego, że też mam dużo znajomych, to uważam, że nie był konkurs towarzyski tylko fotograficzny, więc niech wygrywa najładniejszy, nie najbardziej towarzyski. De gustibus non est disputandum.
Przy drugiej edycji głosowaliśmy tylko mailowo. Wziąłem udział w konkursie tylko dlatego, żeby jakiekolwiek zdjęcie rozkręciło konkurs. Zająłem 2. miejsce (ex equo) i było mi (i nadal jest) bardzo miło. Nie wycofałem swojego zdjęcia, ponieważ ja też chce mieć jakiś fun z tego Klubu. Ale masz rację: zawsze się ktoś znajdzie, kto się przyczepi. Nie naciągałem wyników, wciąż i mogę ujawnić głosy z tego głosowania. Natomiast nie potrafię i nie zamierzam udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Nie mam także najmniejszego nawet zamiaru rezygnować z jakichkolwiek przyjemności w RUS Cat Club -- to jest dla mnie hobby, albo przynosi przyjemność albo będę jej szukał gdzie indziej.
Skutkiem przemyśleĹ trzecia edycja konkursu była jawna. Szczegóły są tutaj:
http://www.ruscatclub.strefa.pl/forum/v ... =5209#5209
Założenie jest takie, że jeśli coś jest nie tak, np. mail nie doszedł, pomyliłem się wpisując dane, to nastąpi szybka, publiczna korekta. Ponieważ nikt nic nie napisał, to przyjmijmy, że wszystko było uczciwie.
Ten post nie ma być złośliwy -- można mnie lubić lub nie ale bardzo proszę: za styl, nie za zawartość.
Ten post ma tylko wyjaśniać i, może wspólnie, pomóc stworzyć zasady jasne, przejrzyste i zmniejszające możliwość jakiś przekrętów. Natomiast nie jestem w 100% przekonany, czy jest możliwe stworzenie czegokolwiek do czego ktokolwiek nie przyczepi się z czymkolwiek.